Θεματικό πάρκο @ Άμφισσα

Περιγραφή

by Chrysa – KidwalK approved

To Vagonetto, βρίσκεται στην καρδιά του Παρνασσού και είναι μοναδικό στην Ελλάδα.

Πρόκειται για παλιό ενεργό μεταλείο Βωξίτη, το οποίο απο το 2003 μεταμορφώθηκε σε μουσείο και φέρνει πιο κοντά το κοινό και τα παιδιά στο δύσκολο επάγγελμα του μεταλλωρύχου,  της εξόρυξης του Βωξίτη, καθώς και την χρησιμότητα που έχει αυτό το μετάλλευμα στην καθημερινή μας ζωή.

Μας υποδέχθηκαν οι ευγενικοί οικοδεπότες του πάρκου, και μας εξήγησαν τι πρόκειται να δούμε. Πληρώσαμε το απαραίτητο εισητήριο, που ενώ στην αρχή μου φάνηκε ακριβό, στο τέλος της περιήγησης συνειδητοποιείς ότι πραγματικά αξίσει τα λεφτά του και με το παραπανω.

Το μουσείο χωρίζεται σε 3 εννότητες.

Η πρώτη ήταν η κατάβασή μας στη Στοά 850μ. Φορέσαμε όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας, επιβιβαστήμαμε στο βαγονάκι, και κάναμε κατάβαση για 850μ, μέσα στο βουνό, στο παλιό κοίτασμα βωξίτη. Απο εκεί άρχισε η περιήγησή μας με ταπόδια. Μέσα στη στοά, έχουν σκάψει εσοχές στις οποίες προχωράς βήμα βήμα και σου εξηγούν τις εγασίες που γινόντουσαν απο τους μεταλλωρύχους. Είναι τόσο προσεγμένα σε ήχο και εικόνα, όπου κάνουν και πραγματική έκρηξη ώστε να βρουν κοίτασμα (με ασφάλεια εννοείται!!!). Η περιήγηση μέσα στη στοά διαρκεί περίπου 45′ και είναι μοναδική!

Στη συνέχεια μπαίνεις στον εκθεσιακό χώρο της μεταλλευτικής ιστορίας. Με τα απαραίτητα μηχανήματα ξενάγησης, περιγράφουν τα εκθέματα πάρα πολύ απλά και κατανοητά, που κράτησε ακόμα και το ενδιαφέρον του 4 χρονου γιού μου!

Τέλος, και αφού έχει περάσει κανένα 20λεπτο ακόμα, και λες ότι τα έχεις δεί όλα, σε βάσουν στην πτέρυγα ψηφιακής τεχνολογίας, όπου στρώνεσαι αναπαυτκά στα καναπεδάκια και απολαμβάνεις την εξαιρετική προβολή για την ιστορία του μεταλλίου με πραγματικές μαρτυρίες

και όταν τελειώσει, ακολουθούν προβολές για την διαδικασία επεξεργασίας του κοιτάσματος

καθώς και για τα προιόντα που παράγονται και τα χρησιμοποιούμαι καθημερινά

Τέλος η ξενάγηση κλείνει με διαδραστικό παιχνίδι όπου προσπαθείς να εντοπίσεις κοίτασμα βωξίτη, εμείς πάντως τα καταφέραμε να βρούμε !

 

Τελευταία ενημέρωση : Απρίλιος 2018

Ώρες λειτουργίας

Δευτέρα:
9:00 - 17:00
Τρίτη:
9:00 - 17:00
Τετάρτη:
9:00 - 17:00
Πέμπτη:
9:00 - 17:00
Παρασκευή:
9:00 - 17:00
Σάββατο:
9:00 - 17:00
Κυριακή:
9:00 - 17:00

Πληροφορίες

Είσοδος:
?

Επικοινωνία

Διεύθυνση:
51ο χλμ. Λαμίας - Άμφισσας
Τηλέφωνο:
2265078819
Κινητό:
-
Email:
info@vagonetto.gr
Ιστοσελίδα:

Φωτογραφίες

Επίσης στην ίδια περιοχή...