Παιδικό Μουσείο Τέχνης “Οικουμένη”

Μουσείο @ Ξάνθη

Περιγραφή

Η Ακαδημία Παιδικής Τέχνης δραστηριοποιείται από το 2000 και τον Μάιο του 2008 δημιούργησε το Μουσείο Παιδικής Τέχνης  “Οικουμένη”. Μέσα σε αυτά τα 8 χρόνια λειτουργίας του μουσείου έχει να επιδείξει ένα πλήθος εκπαιδευτικών προγραμμάτων και εκδηλώσεων σχετιζόμενων με την  παιδική τέχνη και πώς αυτή εκφράζεται αλλά και δημιουργείται από παιδιά.

Κύρια βαρύτητα δίνουμε στη διάδοση της παιδικής ζωγραφικής και στο να δημιουργηθούν κίνητρα, ώστε όλο και περισσότερα παιδιά να γνωρίσουν τη δυνατότητα έκφρασης του εσωτερικού και εξωτερικού τους κόσμου μέσω της εικαστικής τέχνης.

Οι τέχνες είναι τα κλειδιά που ξεκλειδώνουν τις πηγές ενέργειας που μας οδηγούν στο κέντρο του εαυτού μας, τον πυρήνα της ύπαρξής μας, εκεί που βρίσκεται η πραγματική δύναμή μας. Μέσα σε αυτό το βάθος βρίσκονται όλες εκείνες οι δημιουργικές δυνάμεις που μας καθιστούν καθ’ εικόνα και ομοίωση με τον Δημιουργό. Η τέχνη είναι η έκφραση του εσωτερικού μας κόσμου, της ψυχής μας. Εκφράζει συναισθήματα, σκέψεις, επιθυμίες, όνειρα! Ένα υγιές ΕΓΩ, είναι αυτό που εκφράζεται, επικοινωνεί με το περιβάλλον του, συμμετέχει στις αποφάσεις που αφορούν τη ζωή του, διεκδικεί. Η ενασχόληση με την τέχνη  βοηθάει τα παιδιά να εκφράσουνε με δύναμη και να αναπτύξουνε την ατομικότητά τους.

Έτσι τα παιδιά πλουτίζονται από την εσωτερική παρακαταθήκη, που υπάρχει στις αιώνιες αξίες, που έχει την γνώση του καλού και του κακού και τη διάκριση μεταξύ τους και αποκτούν τα εφόδια για να σταθούν στο ύψος της ανθρώπινης φύσης σε μια εποχή όπου αυτή τορπιλίζεται ανελέητα από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και από την εν γένει επικρατούσα νοοτροπία του Ευ Ζην.

Επίσης ανασύρει στην επιφάνεια και όλα τα προσωπικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά με την ιδιαιτερότητα και διακριτικότητα του τόπου όπου ζούνε και μεγαλώνουν, τα κοινωνικά και προσωπικά προβλήματα που προκύπτουν. Μαθαίνουν να εκφράζουν αυτά τα προβλήματα αλλά και τις αγωνίες τους και να τις καταπολεμούν.

Όσο για μας τους μεγάλους μπορούμε να ξαναγεννηθούμε μέσα από των εικαστικό λόγο των παιδιών και να επανασυνδεθούμε με την παιδικότητα μας και όλα αυτά που ξεχάσαμε μέσα στην τύρφη της ζωής. Ξαναγεννιόμαστε μέσα από το άδολο βλέμμα των παιδιών που αποτυπώνεται στα έργα τους. Μέσα από τα έργα τους τα παιδιά μας βοηθούν να κατανοήσουμε την ψυχή μας , αυτή που χάσαμε στην πορεία του χρόνου και να αναρωτηθούμε «θα την ξαναβρούμε σκάβοντας και μελετώντας την τέχνη των απογόνων μας;».

Γι’ αυτό καλούμαστε να πρεσβεύουμε ότι έχει σχέση με τον πολιτισμό και τις τέχνες, απαράβατος ιερός θα λέγαμε κανόνας, είναι η μη παρέμβαση των μεγάλων στην έκφραση των παιδιών η οποία πρέπει να αναβλύζει πηγαία από το δικό του βάθος, από τη δική του φαντασία, από την δική του πρωτοβουλία.

Με βάση τα παραπάνω η Ακαδημία Παιδικής Τέχνης και το Μουσείο Παιδικής Τέχνης προσφέρουν μια ποικιλία από εκπαιδευτικά προγράμματα και δραστηριότητες για παιδιά αλλά και για ενήλικους με σκοπό τον εικαστικό εγγραμματισμό αλλά και την ηθική και ψυχική ικανοποίηση.

 

Οι σκοποί μας

Αναλυτικά οι σκοποί μας, με βάση το καταστατικό μας είναι οι εξής:

Η ενεργός συμμετοχή της Ακαδημίας και του Μουσείου Παιδικής Τέχνης στη δημόσια ζωή για την ανάπτυξη, προαγωγή και ανύψωση του πνευματικού, μορφωτικού, καλλιτεχνικού, πολιτιστικού, κοινωνικού και ανθρωπιστικού επιπέδου των παιδιών των πόλεων με τις οποίες συνεργάζεται, όπως η παροχή και εκτέλεση πολιτισμικών κοινωφελειών και καλλιτεχνικών έργων και ιδιαίτερα έργων εμπνευσμένων και κατασκευασμένων από παιδιά.

Η συνένωση των ανθρώπων που ασχολούνται με τις Καλές Τέχνες και τα γράμματα και ιδιαίτερα με παιδικά έργα Εικαστικών και Διακοσμητικών Τεχνών, όπως η διάσωση της πολιτισμικής μας κληρονομιάς ως πηγή έμπνευσης της νεολαίας.

Η μελέτη της Ιστορίας, της Αρχαιολογίας της Τέχνης και της Παράδοσης της Ελλάδος και η σύνταξη και δημοσίευση ανάλογων εργασιών εκλαϊκευτικού αλλά και επιστημονικού χαρακτήρα που θα βοηθήσει τα παιδιά να έρθουν σε επαφή με τις πηγές αυτής της γνώσης και να εμπνευστούν.

Η προστασία του φυσικού, παραδοσιακού, ιστορικού και αρχαιολογικού περιβάλλοντος της χώρας μας με την προσπάθεια και τον ζήλο των παιδιών.

Με την οργάνωση και πραγματοποίηση εκθέσεων, με συνεργασίες τόσο σε πανελλήνιο όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, ώστε τα έργα των παιδιών να γίνουν αντικείμενο έρευνας και μελέτης κοινωνιολόγων και συναφών επιστημόνων με σκοπό την εντόπιση των κοινωνικών προβλημάτων, πολιτιστικών καταβολών αλλά και μελλοντικών τάσεων της Τέχνης. Τα αποτελέσματα των μελετών αυτών θα αποτελέσουν αντικείμενο σεμιναρίων και εκδόσεων.

 

Διαγωνισμοί παιδικής τέχνης

Μέσω του Μουσείου και της Ακαδημίας Παιδικής Τέχνης  η οποία είναι αποδέκτης του ΥΠ. Πολιτισμού, έχουν θεσμοθετηθεί δύο Παγκόσμιοι Διαγωνισμοί  για την παιδική τέχνη:

Η Biennale  παιδικής ζωγραφικής και ο διπλός διαγωνισμός Γέφυρες Αγάπης κατασκευή κούκλας  και συγγραφή παραμυθιού.

Στους διαγωνισμούς αυτούς συμμετέχουν πάνω από 156 χώρες.

Η μεγάλη συμμετοχή  σε όλους τους διαγωνισμούς μας έχει σαν αποτέλεσμα να  έχει η Ακαδημία στην κατοχή της, περίπου 20.000 επιλεγμένα έργα  απίστευτης ομορφιάς και υψηλής τεχνικής από όλο σχεδόν τον κόσμο τα οποία δυστυχώς αφενός αποθηκεύονται σε ακατάλληλους χώρους αφετέρου δεν μπορούν να εκτεθούν καθώς δεν υπάρχει η κατάλληλη κτιριακή υποδομή στου χώρο του Μουσείου ΟΙΚΟΥΜΕΝΗ.

Πέρα όμως από τη διοργάνωση των παραπάνω διαγωνισμών η Ακαδημία Παιδικής τέχνης  συμμετέχει με έργα μαθητών του Μουσείου και της Ακαδημίας  εκπροσωπώντας της χώρα μας  σε μεγάλους παγκόσμιους  και διεθνείς  διαγωνισμούς έχοντας κατακτήσει πολλές διακρίσεις  στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Μερικές από τις οποίες είναι οι εξής:

 • Ελλάδα   4 χρυσά και 3 αργυρά μετάλλια σε πανελλήνιους Μαθητικούς διαγωνισμούς
 • Ιαπωνία Κανακάουα  5 Παγκόσμια χρυσά μετάλλια 3 αργυρά
 • Ρωσία Μόσχα   1 χρυσό .Διεθνές Βραβείο από την  Παιδική Ακαδημία
 • Γερμανία Βερολίνο  3 άριστες συμμετοχές,  παγκόσμιος Διαγωνισμός Παιδικού Μουσείου Βερολίνου
 • Σερβία Βελιγράδι  7 βραβεία   άριστης συμμετοχής Διαγωνισμός  από το ίδρυμα Τέσλα
 • Τσεχία Πράγα (2010): παγκόσμια άριστη συμμετοχή  Βραβείο LEDICE
 • Ιράν Τεχεράνη (2011): 8 βραβεία  άριστης συμμετοχής Παιδικό μουσείο Τεχεράνης
 • Αζερμπαϊτζάν (2011): Ά Βραβείο σε διαγωνισμό παιδικής ζωγραφικής
 • Ιαπωνία Ναρίτα (2014): Α’ βραβείο σε διαγωνισμό παιδικής ζωγραφικής
 • Κίνα Τσιεν Τσίν (2013): Χρυσό και αργυρό βραβείο από το Υπουργείο Πολιτισμού της Κίνας
 •  Συμμετοχή στην παιδική Biennale Κανακάουα Ιαπωνία (2015): Α βραβείο

Ώρες λειτουργίας

Δευτέρα:
-
Τρίτη:
-
Τετάρτη:
-
Πέμπτη:
-
Παρασκευή:
-
Σάββατο:
-
Κυριακή:
-

Πληροφορίες

Είσοδος:
?

Επικοινωνία

Διεύθυνση:
Σιδινή Ξάνθης
Τηλέφωνο:
2541078109
Κινητό:
6939895149
Email:
-
Ιστοσελίδα:

Φωτογραφίες

Επίσης στην ίδια περιοχή...